Startpagina | Zoeken | Soort identificeren | Taxonomische boom doorbladeren | Quiz | Over deze website | Geef uw mening

(Pallas, 1771)

Lathyruszwever

Beschrijving:
De lathyruszwever kan worden gevonden in vochtige loofbossen, met name in bossen in rivierdalen. De vlinders zitten vaak in de toppen van de bomen te rusten of te zonnen. Net als de spireazwever heeft de lathyruszwever een karakteristieke glijvlucht. De rupsen voeden zich met Lathyrus vernus en L. niger (zwarte lathyrus). De soort heeft twee generaties per jaar en overwintert als kleine rups.

Leefgebied:
Gemengd bos
Rivierbos
Zomergroen loofbos

Sterk gelijkende soorten:
Neptis rivularis

Verspreiding:
Komt in O-Europa voor: vanaf NO-ItaliŽ en Z-Oostenrijk oostwaarts tot in RoemeniŽ en lokaal in de Z-Balkan tot in N-Griekenland. Vliegt tot 1500m.

Vliegtijd:
mei, juni, juli, augustus.

Status Europa:
Soort is thans niet bedreigd in Europa.

Status Benelux:
Komt niet in de Benelux voor.

Trend en mate van voorkomen per land:
N. sappho 7

Lathyruszwever (Neptis sappho)